1. 9. 2018. године, у простору Галерије „Лазар Возаревић“ одржана је промоција књиге „Легет 1914“, аутора Слободана Лазаревића, а у организацији Библиотеке „Глигорије Возаровић“.

Случај је хтео да се две теме ту на истом месту сретну и да заједно испричају причу о Великом рату, страдању, али и о слави наших ратника. Наиме, у Галерији је у току изложба „Велики рат у очима сликара“ академског сликара Драгана Мартиновића, а промоција књиге Легет 1914, говори о другој великој и трагичној бици у Првом светском рату.

Аутор књиге Слободан Лазаревић, новинар у пензији и публициста, изузетно исцрпно, поткрепљен многим документима , обрадио је ову најкрвавију и најтрагичнију битку, у којој је само у једном дану живот изгубило око 6000 војника Тимочке дивизије.

Док је аутор теми пришао сагледавајући и политичке и војне околности, рецензент књиге Милоје Пршић, пуковник у пензији, представио је битку, како са њене војно-тактичне стране, тако и са морално-јуначке. Међутим, а има потпуно право, осврнуо се и на наш менталитет, осуђујући нас за бахат однос према споменицима и делима наших јунака.

Ову лепу и тужну причу, свечанијим учинио је Хор „Сирмиум канторум“, са својим диригентом професором Војиславом Бугарским. Отпевали су две композиције, „Ој Србијо, мила мати“ и „Србија заувек“.