У понедељак, 23. децембра у Библиотеци ” Глигорије Возаровић” представљена  је трилогија ” Мачва и Мачвани у Првом светском рату”, аутора Милорада Јевтића.  У првој објављеној књизи ове трилогије ” Само да топови ћуте” аутор описује сурово и тешко време са јаком поруком да истина никад не сме да се заборави. Описујући Мачву тог периода аутор каже:  ” Куће све празније а гробља све пунија, време када Србија није имала црног платна за своју тугу”  У средишту је прича о делимично оствареној младалачкој љубави Јелене и Младена као доказ да је љубав вечна без обзира на околности и која је много јача од зла с којим се људи свакодневно срећу. Аутор је као пуковник војске и личност од струке, мајсторски проникао  у душе обичних војника. Он прати њихово часно војничко држање, изражава им дивљење за храброст и оданост Србији. Друга књига објављена 2016. године говори о повратку српске војске и државних органа у земљу 1918. године после пробоја Солунског фронта. Роман је у категорији романа који  третирају Први светски рат  од савеза потомака ратника 1912-1918 године проглашен за најбољи у 2016. години. Наставак ових романа  ” Биће Србије”  је  штампан 2018. године  у којем аутор описује Мачву  у јесен 1918. године и породице које чекају своје синове и очеве да се врате из рата. Штуре вести са фронта понекад охрабре и развеселе људе и појачају наду у коначан повратак војске са фронта.
Аутор Милорад Јевтић  је до сада објављивао књиге хумористичко сатиричног садржаја из живота мачванског краја ” Вако је било”,
” Варзило”, ” Испод ораха”, ” Кривинаши”. Радове је објављивао на радију и у новинама. Аутор је неколико сценарија по којима су снимљени едукативни филмови за потребе војске и црвеног крста.
У програму су учествовали:
Милорад Јевтић, аутор
Катарина Кулезић, професор књижевности
Драгутун Марковић Маркан, глумац
Исидора Гроздановић, клавир
Сара Бучек, солиста
Моравка Тодић, модератор