У уторак, 16. маја 2023. године Библиотека ” Глигорије Возаровић” је била организатор промoције књиге  ” Поема о Мартинцима” завичајног аутора Радослава Шумарског. Промоција је одржана у Пословном центру Mercedes- Benz  у Мартинцима.
“Поема о Мартинцима” је спев у десетерцу, у који је Радослав Рада Шумарски уткао животно искуство, усмена предања и писане изворе о свом родном селу- Мартинцима у Срему.Иако у писаној форми, спев наликује усменој традицији јер “почива на наслеђеном знању, ауторитативном и вредном поштовања… опстајући не само као прича о прошлости, већ и као један од темељних видова обликовања колективних искустава заједнице”. Текст написала др Марија Мандић.
” Причу о Деда Ради ми је испричала моја сарадница,млада новинарка Кристина Ерић. И она је из Мартинаца.
Дуго једна прича није оставила такав утисак не само на гледаоце него и на сваког члана екипе емисије ” Да сам ја неко” понаособ, и то од тренутка када смо стигли на снимање.
Ни ја не знам кога сам тачно очекивала да видим када смо се запутили ка Мартинцима да упознамо човека који је читав свој век радио оно у шта је веровао, упркос свему и свима.Али већ после пола сата разговора схватила сам да за живот какав желите да живите,осим борбе,одрицања и  радозналости, морате имати и безрезервну љубав према људима.И заправо та животна енергија, тај искрен, још враголасти поглед и бескрајна благост јесу оно што се не заборавља када упознате Деда Раду”. Аутор текста новинар Рада Ђурић из књиге
” Поема о Мартинцима”
Учесници у програму: Радослав Шумарски, аутор; Рада Ђурић, новинар; др Марија Мандић, филолог; Стефан Недић, вероучитељ; Моравка Тодић, модератор.
У музичком програму наступио је бенд Лиђи  и тамбураши.